Glossari d’escola

L’Escola de les Aigües

L’Escola de les Aigües és una institució educativa pública situada a la cantonada del carrer Sardenya amb Taxdirt. Antigament s’anomenava escola Jovellanos. Disposa d’alumnes de 3 anys (o de 2 anys que faran els 3 durant l’any en curs) fins a 12 anys (o que faran 12 anys durant l’any en curs). Disposa de 9 nivells que s’organitzen en 3 blocs o comunitats:

    • Petits o infantil: Infantil tres (I3), infantil quatre (I4) i Infantil cinc (I5)
    • Mitjans: Primer (1r), Segon (2n) i Tercer (3r)
    • Grans:  Quart (4t), Cinquè (5è) i Sisè (6è)

Cada nivell disposa de 2 línies o grups que s’identifiquen amb les lletres “A” i “B” respectivament (I3A, I3B, 1rA, 1rB,….). Els grups acostumen a ser d’entre 20 i 25 alumnes.

El recinte de l’Escola de les Aigües

L’escola de les Aigües disposa d’un edifici de quatre plantes (planta baixa i tres pisos) i dos patis. Té dues portes d’accés: Sardenya i Taxdirt.

A la planta baixa hi ha un vestíbul amb el mostrador de consergeria i el mostrador d’administració. També hi ha la sala de mestres, el menjador i el despatx de l’AFA i Valors.

A la primera planta hi ha les aules d’infantil, l’aula de psicomotricitat, les aules d’ambients i la terrassa d’infantil.

A la segona planta hi a les aules del bloc mitjans (primer, segon i tercer) i la biblioteca.

A la tercera planta hi ha les aules del bloc grans (quart, cinquè i sisè) i l’aula de música.

Al pati gran hi ha un pista esportiva, unes grades, una zona de sorra (amb sorral, hort, jocs infantils, taules,…) i un porxo. Al pati petit hi ha unes taules.

Podeu consultar una presentació més extensa del recinte en aquest enllaç.

Calendari

El curs escolar es divideix en tres trimestres:

  • Primer trimestre (1r T): de setembre a desembre. Al curs 2024/25 s’inicia el dilluns 9 de setembre i finalitza el divendres 20 de desembre.
  • Segon trimestre (2n T): de gener a març/abril. Al curs 2024/25 s’inicia el dimecres 8 de gener i finalitza el divendres 11 d’abril.
  • Tercer trimestre (3r T): d’abril a juny. Al curs 2024/25 s’inicia el dimarts 22 d’abril i finalitza el divendres 20 de juny.

Al llarg del curs hi ha diversos dies que no hi ha escola perquè son:

  • dies festius a Catalunya: 12 d’octubre, 1 de novembre, 6 i 8 de desembre i 1 de maig.
  • dies festius a Barcelona: generalment, 24 de setembre i segona Pasqua (cada any canvia, al curs 2024/25 serà el 9 de juny).
  • dies de lliure disposició de l’escola: Son dies festius del calendari escolar. Cada escola decideix quan els vol gaudir i els aprova el Consell escolar. No son dies festius a Catalunya ni a Barcelona, son dies laborables. Al curs 2024/25 son 4 dies: 31 d’octubre, 3 de març, 2 de maig i 6 de juny.

A més, podria ser que al llarg del curs es convoquessin dies de vaga. La vaga és una aturada col·lectiva de la feina per part d’assalariats per tal de reivindicar alguna cosa. El personal de l’escola pot adherir-se a una vaga de forma voluntària, però sempre s’ha d’assegurar que es compleixen uns serveis mínims (el número mínim de personal que estableix la normativa). Durant els dies de vaga, els infants poden anar a l’escola però les activitats que hi realitzaran no seran les d’un dia lectiu normal i poden no estar amb el seu tutor o tutora. Uns dies abans de la jornada de vaga, la Direcció de l’escola envia un correu via Dinantia informant al respecte.

Horari de l’escola

Jornada habitual:

L’horari escolar d’una jornada habitual és:

Matí: de 9h00 a 12h30.

Tarda: de 15h00 a 16h30.

De les 12h30 fins les 15h00 l’alumnat es pot inscriure al servei de “Menjador” que és un servei que s’ofereix des de l’escola per tal que els alumnes mengin i juguin a l’escola al migdia (veure apartat MENJADOR).

Jornada intensiva:

Generalment, el darrer dia del primer trimestre i les dues últimes setmanes del tercer trimestre es realitza jornada intensiva. Al curs 2024/25 son els dies: 20 de desembre i del 10 al 20 de juny.

L’horari escolar d’una jornada intensiva és només de matí: De 9h00 a 13h00.

Aquests dies, el servei de “Menjador” és de 13h00 a 15h30.

Sortides i colònies

Per tal que els infants puguin participar a les sortides i colònies cal signar les autoritzacions corresponents.

SORTIDES: Al llarg del curs, com a elements complementaris de l’educació, es realitzen diferents sortides per treballar diferents competències: de relació de grup, culturals, naturals,… A la reunió d’inici de curs amb les tutores, s’informa del calendari d’aquestes sortides i quan s’aproxima la data les tutores envien un Dinantia amb més informació.

Les sortides tenen un cost que cal pagar a principi de curs conjuntament amb la quota de material (al curs 2024/25 185 €).

COLÒNIES: Els cursos de I5 a 6è realitzen una sortida de dos dies (des de les 9h d’un dia fins a les 16h30 del dia següent), fent nit a una casa de colònies. A la reunió d’inici de curs amb les tutores, s’informa d’on es realitzaran i del material que cal portar.

Les colònies  tenen un cost que generalment cal pagar a principi de curs.

Festes i actes

  • CASTANYADA: La Castanyada és una festa popular  que se celebra principalment els dies 31 d’octubre i/o 1 de novembre (Tots Sants) que prové d’una antiga festa ritual funerària. Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada i es beu moscatell. Pels volts d’aquesta celebració, s’instal·len paradetes de al carrer pe vendre castanyes torrades i calentes, i generalment embolicades en paperines de paper de diari.

A l’escola, generalment es convida als infants a assistir disfressats com les antigues castanyeres o castanyers (amb un davantal, mocador al cap, mocador a les espatlles,…) i es reparteixen castanyes entre els infants.

  • NADAL / HIVERN: A l’hemisferi nord, el Nadal coincideix amb l’inici de l’hivern i és un temps d’estar a casa i en família. Tot i que durant molt de temps el Nadal ha sigut la festivitat cristiana del naixement de Jesús, a Catalunya ha esdevingut una tradició que les famílies segueixen celebrant tot i no ser cristianes. Des de principis de desembre i fins a mitjans de gener, es tradició, entre moltes altres coses:
    • Anar a buscar el Tió a principis de desembre (un tronc “màgic” que generalment disposa d’ulls, boca i potes), alimentar-lo i abrigar-lo fins que per les festes de Nadal el caguen els infants de la casa tot cantant una cançó. El tronc caga regals per a tota la família.
    • Fer el pessebre amb figuretes que representen el naixement de Jesús, persones de diferents oficis, animals, els reis d’orient,… Visitar pessebres que elaboren aficionats pessebristes amb figueretes o veure pessebres vivents, on son persones qui representen els diferents personatges.
    • Anar a la fira de santa Llúcia, del costat de la catedral de Barcelona, on hi ha moltíssimes paradetes per comprar figures del pessebre, arbres, guarnits nadalencs, tions,…
    • Del 1 al 24 de desembre, obrir cada dia una finestreta del calendari d’advent, que als infants els hi serveix comptar els dies que quedin perquè arribi Nadal.
    • Guarnir els espais amb arbres de Nadal, motius nadalencs, pare Noel,..
    • Enviar postals de felicitació de les festes a familiars i amistats.
    • Fer àpats amb tota la família.

El dia de Nadal (25 de desembre) és tradició menjar escudella amb enormes galets i carn d’olla. De segon pollastre al forn o algun altre tipus de tall de carn.

Per Sant Esteve (26 de desembre), canelons històricament elaborats amb les restes de l’àpat del dia anterior.

De postres, neules, torrons, massapans, polvorons, cava, moscatell,… mentre els infants diuen un vers i es canten Nadales.

    • Celebrar el cap d’any (l’inici del nou any) en família i/o amics. Menjar 12 grans de raïm coincidint amb les 12 campanades de les 24h de la nit del 31 desembre al 1 de gener.
    • Anar a veure Els Pastorets, representació teatral sobre el naixement de Jesús, la lluita del bé i del mal entre àngels i dimonis, i diverses històries i diàlegs entre pastors.
    • Anar a veure la cavalcada dels reis d’orient del 5 de gener i lliurar-los la carta amb els desitjos dels regals que voldries que et portessin. L’endemà obrir els regals i de postres del dinar menjar el tortell de reis, que té amagat una figureta en forma de rei i una fava.

A l’escola, els infants realitzen el concert de Nadal en dos torns diferents segons si el seu grup és A o B al Centre Cívic de la Sedeta. També troben un tió, l’alimenten i l’últim dia caga regals que després utilitzaran a classe. L’AFA col·loca un arbre de Nadal al vestíbul i el guarneixen les famílies.

  • CARNESTOLTES o CARNAVAL: Son uns dies de gresca i disbauxa que es fan rues de persones disfressades i festes de disfresses. En alguns pobles i barris, el veïnat  s’organitza per comparses, disfressant-se tots amb la mateixa temàtica i anant amb carrosses guarnides i amb música.  Cada any canvia de data perquè depèn de quan és lluna plena i el solstici d’hivern.

Durant aquest dies de descontrol mana el rei Carnestoltes, el rei dels poca-soltes. Al dimecres de cendra, la Vella Quaresma (una vella de set cames, una per cada setmana que queda fins a Setmana Santa) retorna la calma i la normalitat. Aleshores, comença la Quaresma que, en la tradició cristiana, és un temps de penitència, sacrifici i de menjar poc.

A l’escola l’alumnat de sisè realitza un pregó d’inici de festes on l’alumnat de quart anuncia les consignes del rei carnestoltes que els infants aniran seguint al llarg de la setmana, cada dia dient com hauran d’anar disfressats. Per acabar la setmana, el divendres per la tarda es convida a les famílies al pati de l’escola per veure la desfilada de les disfresses dels infants dels diferents cursos i l’alumnat de cinquè realitza el judici al rei carnestoltes.

SANT MEDIR: Festa pròpia del barri de Gràcia i d’altres barris de Barcelona. Pel matí del dia 3 de març diverses colles de Sant Medir realitzen una cercavila per diferents carrers i places del barri,  acompanyades per bandes de música. Els romeus i romeves llencen caramels i llaminadures des de dalt de cavalls, carruatges i camions. Per la tarda, les colles retornen de l’ermita de Sant Medir i desfilen pel carrer Gran de Gràcia llançant caramels i llaminadures.

A l’escola s’explica la tradició i alguns cursos surten al carrer per veure passar les colles.

  • DIADA DE SANT JORDI: A Catalunya, el dia 23 d’abril és el dia dels enamorats, coincidint amb el dia de sant Jordi, que és el Patró de Catalunya. Aquest dia és tradició que les persones que s’estimen es regalin un llibre i una rosa. Es col·loquen paradetes a places i carrers i els escriptors i escriptores dediquen els seus llibres a qui els compra. La tradició de la rosa prové de llegenda que explica que Sant Jordi va matar un drac ferotge quan pretenia menjar-se una princesa i que de la seva sang va néixer un roser.

A l’escola, es realitzen tallers al llarg del dia relacionats amb els llibres, poemes i les roses.

  • ENGLISH DAY: És una festa pròpia de l’escola, on es realitzen activitats en anglès de tot tipus (lúdiques, esportives, científiques, literàries,…) en els diferents espais de l’escola organitzada per la comissió de mestres d’anglès de l’escola i de mares i pares que hi participen voluntàriament. Acostuma a estar dedicada a un país de parla anglesa.

Horari

INFANTIL:

  • PSICOMOTRICITAT: Promou el desenvolupament motriu, cognitiu i social dels infants, plantejant-los, a cada sessió, diferents reptes motrius i activitats diverses (jocs, danses, expressió corporal,…) amb material variat (matalassos, cèrcols,…). Es realitza a l’aula des psicomotricitat amb la professora especialista.
  • 1,2,3, EMOCIÓ!: Es realitzen  activitats que tenen per objectiu la promoció de la salut i la prevenció de conductes de risc, mitjançant el desenvolupament de competències emocionals dels infants d’infantil.

PRIMÀRIA:

  • LECTURA: Cada matí, es realitza una estona de lectura individual dels llibres que es disposen a l’aula o que l’alumnat ha agafat en préstec de la biblioteca.
  • ENTREM EN ESCENA: Nomenclatura que utilitza l’escola per indicar quan es realitza un treball globalitzat i transversal entre diferents matèries. És quan es treballa la situació d’aprenentatge.
  • POSEM EL FOCUS: Nomenclatura que utilitza l’escola per indicar quan es realitza un treball sistemàtic i particularitzat per l’aprenentatge d’un aspecte en concret d’una matèria, com son la lectura, l’escriptura, les operacions matemàtiques,…
  • EDUCACIÓ FÍSICA (E.F.): es realitzen activitats, generalment al pati de l’escola, per promoure els coneixements, habilitats, valors i competències relacionades amb el cos i la seva activitat motriu que contribueixen al desenvolupament integral de la persona i a la millora de la qualitat de la vida.
  • TEATRE: En alguns cursos es realitza un treball conjunt amb alguna entitat especialitzada en temes d’arts escèniques (Nun-art, Plàudite,..) i en d’altres es prepara la participació de l’alumnat en alguna activitat amb altres escoles (Dansa ara, Cantània, Sambori).
  • TUTORIA: És una estona dedicada a parlar dels aspectes de funcionament del grup, de les cohesió entre els infants, la resolució de conflictes,…
  • ESCOLTA’M: La tutora o tutor es reuneix cada setmana amb un grup reduït d’alumnes (3 o 4) per establir una vincle emocional positiu entre ella i l’infant i entre iguals. Ajuda a proporcionar estratègies personals a l’alumnat perquè vagi aconseguint nivells de seguretat personal en el seu creixement que l’ajudi a desenvolupar-se de forma integral i satisfactòria. S’estableix un diàleg constructiu amb una escolta activa amb la voluntat de comprendre i ser empàtic.
  • VALORS: Es  realitzen activitats que promouen l’autoconeixement dels infants, el desenvolupament de l’autonomia moral, l’autoestima i l’estima de l’entorn. S’ensenya a actuar i interactuar atenent a normes i valors cívics i ètics, reflexionant sobre la seva importància per a la vida individual i col·lectiva, amb la finalitat de promoure una convivència pacífica, empàtica, respectuosa, democràtica i justa i  el respecte, la cura i la protecció de les persones i del planeta. Hi participen els infants del grup que no realitzen religió.
  • RELIGIÓ: S’ensenyen aspectes de la religió, seguint el currículum determinat per les confessions religioses que han subscrit acords de cooperació en matèria educativa. A l’escola de les Aigües s’ofereix ensenyaments de la religió cristiana, que és una de les confessions religioses que ha subscrit un acord de cooperació en matèria educativa amb la Generalitat. Hi participen els infants de les famílies que han escollit aquesta opció.
  • AULA D’ACOLLIDA: hi participa l’alumnat que es considera oportú per tal de facilitar-ne la seva acollida i acompanyament a l’escola. En petits grups aprenen el català, el funcionament de l’escola, la cultura,…

 

COMÚ:

  • MÚSICA: Es realitzen aprenentatges musicals a l’aula de música i amb el professor especialista. Es canten cançons, es toquen instruments de percussió, s’aprenen conceptes musicals,… A partir de tercer de primària, s’aprèn a tocar l’Ukelele, un instrument de 4 cordes. A quart, es participa al Cantània (una trobada d’infants de diferents escoles en la qual canten conjuntament una obra musical especialment composada per a l’ocasió).
  • ANGLÈS: Es realitzen aprenentatges de la llengua anglesa amb el professor especialista. Algunes vegades compten també amb la participació de persones natives voluntàries. En algunes franges horàries es realitzen en tot el grup sencer i en d’altres amb la meitat del grup, on s’aprofita per aprofundir amb la pràctica oral (speaking). A més, es realitzen en anglès altres matèries com l’educació física o la plàstica.
  • BIBLIOTECA: En aquesta franja, els infants accedeixen a la biblioteca de l’escola on la professora referent de l’escola els hi realitza propostes de lectura. L’alumnat pot consultar llibres i informació digital i, a partir de segon de primària, prestar llibres o contes per les sessions de lectura matinals.

 

Metodologies

INNOVAMAT: és una proposta per ensenyar i aprendre les matemàtiques a través de la manipulació, l’experimentació i la conversa a l’aula adaptada segons el curs. S’utilitza principalment a primària, on a les diferents sessions de la setmana es treballen aspectes diferents de les matemàtiques i amb diferent tipus de material:

  • laboratori de nombres: es fan explicacions a nivell grupal i, al final de la sessió, cada infant ho recull en el llibret.
  • Aventures: es realitzen reptes als infants que han d’aconseguir solucionar.
  • Pràctica sistemàtica amb tauleta: Cada infant té accés a un usuari d’una aplicació. Aquesta proposa exercicis de diferents aspectes matemàtics (operacions, geometria, unitats de mesura, estadística,…), adaptats a cada infant segon els seus coneixements i ritmes d’aprenentatge. Per poder fer ús de la tauleta, cada infant ha de portar, a principi de curs, uns auriculars preferiblement de botons (poc voluminosos).

A principi de cada curs, cada alumne ha de pagar els llibrets i la llicència d’Innovamat. A mitjans i finals de trimestre, els infants s’emporten a casa els llibrets perquè les famílies puguin veure el que es treballa a classe.

AMBIENTS: a diferents aules d’infantil i a primer de primària es realitza una proposta d’espai de joc diferent (fem ciència, bambolina, llum i foscor, ara som,…), cadascuna dissenyada perquè els infants puguin desenvolupar diferents capacitats i competències. L’infant decideix a quin dels ambients vol participar, barrejant-se amb infants d’altres grups. Es procura que els infants, visitin els diferents ambients al llarg del curs.

RACONS: s’ofereixen diferents propostes d’activitats (de llengua, de matemàtiques,….) en diferents espais de l’aula. L’alumnat es divideix en grups i realitzen les diferents propostes simultàniament.

SITUACIONS D’APRENENTATGE: s’aprofiten vivències reals dels infants o els interessos que manifesten, com a reptes per aprofundir en l’aprenentatge d’un tema en concret, aprofitant aquest temàtica per treballar diferents camps de coneixement i competències. És com un projecte que es treballa al llarg del trimestre i moltes vegades els infants han de preparar una exposició oral del que han investigat a la resta de companys i companyes.

LEGILAND: És una plataforma digital educativa per impulsar la lectura de llibres entre els infants del bloc grans i també de tercer. Cada infant té el seu usuari que depèn d’una adreça de correu i contrasenya que l’escola proporciona a les famílies. Permet que els infants llegeixin llibres i, posteriorment, responguin qüestionaris sobre el llibre a la web de la plataforma. El professorat rep informes de seguiment.